Tvarové provedení návěstidel a rozdělení podle typu provedení

26.09.2012 15:13

Tvarové provedení návěstidel

Světelná návěstidla se ve skutečném provozu používají i různě tvarovaná nebo snížená. Většinou tomu tak bývá z prostorových důvodů na nástupištích, v obloucích tratě, z důvodu špatné viditelnosti např. "za" stožáry osvětlení atd. Takto upravená návěstidla lze rovněž vyrobit. Tvar a výšku návěstidla určije třetí (případně čtvrtá) číslice v katalogovém označení návěstidla. Nyní si uvedeme několik příkladů: 

Cenu všech návěstidel naleznete v ceníku.

Pro modelovou velikost H0 je možné vyrobit návěstidla v základní výšce (...0) ,snížená (...1 a ...2) a trpasličí (...5)

Pro modelovou velikost N je možné použít návěstidla snížená TT..1, u který je zkrácen návěstní pruh na přiměřenou délku.

 

 

Rozdělení návěstidel podle typu patice a zapojení

Základní provedení návěstidel - TT základní - je návěstidlo s malou kupatou paticí, ve které je návěstidlo pouze nasunuto a je možné v případě potřeby jím otáčet, případně jej z patice vyjmout, ale není možné návěstidlo bez destrukce připojovacích vodičů úplně demontovat. Tato patice imituje betonový podstavec skutečného návěstidla a po osazení do kolejiště je vhodné její zamaskování např. zasypání štěrkem, travou atd. Návěstidlo se připojuje pomocí smaltovaných vodičů zakončených ochrannou diodou (společný +) a rezistory (samostaný -), které jsou barevně označeny. Návěstidlo je možné použít pro napětí 12-16V AC/DC. Ideální pro "analogové" ovládání pomocí přepínačů, relé,... nebo přes vhodné DCC dekodéry.

Návěstidlo TT základní provedení

 

 

Návěstidla s paticí a konektorem - TYP-C - jsou návěstidla s výměnou hranatou paticí a objímkou. V této patici je umístěna DPS s ochrannou diodou a rezistory (společný + a samostatný -). Připojení návěstidla je možné přes šestipinový konektor. Toto provedení umožňuje uživatelskou demotáž návěstidla z kolejiště např. z důvodu pravidelné údržby, výstavby atd. Návěstidlo jednoduše vysunete z kolejiště a odpojíte konektor. Objímka je pevně zabudována do kolejiště a je vhodné ji zamaskovat např. zasypání štěrkem, travou atd. Návěstidlo je možné použít pro napětí 12-16V AC/DC. Ideální pro "analogové" ovládání pomocí přepínačů, relé,... nebo přes vhodné DCC dekodéry. Součástí balení je kompletní konektor.

 

 

Návěstidlo s paticí a konektorem - TYP-S - jsou návěstidla s výměnou hranatou paticí a objímkou. V této patici je umístěn Scom dekodér. Připojení návěstidla je možné přes třípinový konektor. Toto provedení umožňuje uživatelskou demotáž návěstidla z kolejiště např. z důvodu pravidelné údržby, výstavby atd. Návěstidlo jednoduše vysunete z kolejiště a odpojíte konektor. Objímka je pevně zabudována do kolejiště a je vhodné ji zamaskovat např. zasypání štěrkem, travou atd. Tato návěstidla je možné ovládat pouze pomocí DCC dekodéru ND4, nebo elektronikou Zhlavík. Součástí balení je kompletní konektor.

 

V přípravě

Návěstidlo s paticí a konektorem - TYP-D - jsou návěstidla s výměnou hranatou paticí a objímkou. V této patici je umístěn DCC dekodér ... od firmy PeLi. Připojení návěstidla je možné přes dvoupinový konektor. Toto provedení umožňuje uživatelskou demotáž návěstidla z kolejiště např. z důvodu pravidelné údržby, výstavby atd. Návěstidlo jednoduše vysunete z kolejiště a odpojíte konektor. Objímka je pevně zabudována do kolejiště a je vhodné ji zamaskovat např. zasypání štěrkem, travou atd. Tato návěstidla je možné připojit přímo na sběrnici DCC ( J a K ) a ovládat ho stejně jako dekodér příslušenství. 

    Patice a objímka

Návěstidla TT v provedení Scom - TYP-S

Vyhledávání

Vzhledem k současnému stavu a množství objednávek jsou termíny dodání delší než bylo obvyklé a to v řádu i několika měsíců. Výroba přejezdů momentálně stojí úplně. Děkuji za pochopení a zachování přízně.

 

ZDICKÁ LOKÁLKA

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA

 

ELEKTRONIKA - ZHLAVÍK
 

       

   Výměnná setkání 2023

   

TOPlist

 

<a data-cke-saved-href="